DETECTIEWERK

Wat is detectiewerk?

Detectiewerk is een vorm van 'neuswerk' met de hond. Hierbij zoekt de hond naar één of meerdere specifieke geuren waarop hij getraind is. In de professionele disciplines zijn dit bijvoorbeeld de narcotica(drugs)honden,en de explosievenhond. In de medische wereld bijvoorbeeld de diabeteshond. Deze geeft een melding bij afwijkende bloesuikerwaarden.

Naast het proffessionele aspect wordt detectiewerk ook steeds vaker aangeboden als leuke activiteit, waar u met uw hond aan deel kunt nemen. Bijkomend voordeel van detectiewerk is dat het eigenlijk voor alle honden geschikt is. Voor jonge honden, oudere honden, honden met een blessure.. ook honden die reactief zijn naar andere honden kunnen vaak prima deelnemen, aangezien er individueel gewerkt wordt. Het is lichamelijk weinig belastend maar geestelijk vraagt het veel van de hond. bijna alle honden zijn na detectiewerk moe en tevreden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst wordt de hond vertrouwd gemaakt met de detectieboxen. Deze blijven gedurende trainingen altijd in meer of mindere mate aanwezig, aangezien men hier bepaald gedrag redelijk eenvoudig op kan 'shapen'. Vervolgens kan men kiezen naar welke geur men de hond wil laten zoeken. Voorbeelden hiervan zijn kaneel, vanille, of wiet. Daarna wordt de hond geleerd de geur te herkennen en te melden wanneer hij deze gevonden heeft.Hierbij wordt gebruik gemaakt van een clicker, om gewenst gedrag op ht juiste moment te kunnen belonen. Samenwerking tussen hond en geleider is hierbij erg van belang. De geleider moet de hond leren 'lezen', zodat ze samen een team vormen en de geleider aan de hond kan zien wanneer hij de bewuste stof gevonden heeft.

Wanneer deze basis is gelegd zijn de mogelijkheden eindeloos. U kunt binnen of buiten zoeken, op diverse locaties en terreinen, bijna alles kan. Kortom, een leuke actieve bezigheid met uw hond!

Er worden van tijd tot tijd een aantal lessenblokken ingepland, wilt u eerder starten dan is een duo-les misschien ook een optie. Hierin volgt u met 2 personen een les en werkt om de beurt.