Wat leren samen met je hond?


KynOké verzorgt trainingen op het gebied van gehoorzaamheid, speuren en detectiewerk in Rolde. Voor meer informatie kunt u altijd even vrijblijvend contact opnemen.

DETECTIEWERK

Wat is detectiewerk?

Detectiewerk is een vorm van 'neuswerk' met de hond. Hierbij zoekt de hond naar één of meerdere specifieke geuren waarop hij getraind is. In de professionele disciplines zijn dit bijvoorbeeld de narcotica(drugs)honden,en de explosievenhond. In de medische wereld bijvoorbeeld de diabeteshond. Deze geeft een melding bij afwijkende bloesuikerwaarden.

Naast het proffessionele aspect wordt detectiewerk ook steeds vaker aangeboden als leuke activiteit, waar u met uw hond aan deel kunt nemen. Bijkomend voordeel van detectiewerk is dat het eigenlijk voor alle honden geschikt is. Voor jonge honden, oudere honden, honden met een blessure.. ook honden die reactief zijn naar andere honden kunnen vaak prima deelnemen, aangezien er individueel gewerkt wordt. Het is lichamelijk weinig belastend maar geestelijk vraagt het veel van de hond. bijna alle honden zijn na detectiewerk moe en tevreden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst wordt de hond vertrouwd gemaakt met de detectieboxen. Deze blijven gedurende trainingen altijd in meer of mindere mate aanwezig, aangezien men hier bepaald gedrag redelijk eenvoudig op kan 'shapen'. Vervolgens kan men kiezen naar welke geur men de hond wil laten zoeken. Voorbeelden hiervan zijn kaneel, vanille, of wiet. Daarna wordt de hond geleerd de geur te herkennen en te melden wanneer hij deze gevonden heeft.Hierbij wordt gebruik gemaakt van een clicker, om gewenst gedrag op ht juiste moment te kunnen belonen. Samenwerking tussen hond en geleider is hierbij erg van belang. De geleider moet de hond leren 'lezen', zodat ze samen een team vormen en de geleider aan de hond kan zien wanneer hij de bewuste stof gevonden heeft.

Wanneer deze basis is gelegd zijn de mogelijkheden eindeloos. U kunt binnen of buiten zoeken, op diverse locaties en terreinen, bijna alles kan. Kortom, een leuke actieve bezigheid met uw hond!

Er worden van tijd tot tijd een aantal lessenblokken ingepland, wilt u eerder starten dan is een duo-les misschien ook een optie. Hierin volgt u met 2 personen een les en werkt om de beurt.

GEHOORZAAMHEID/ OBEDIENCE

Wat is gehoorzaamheid/ Obedience?

Bij gehoorzaamheid ligt de nadruk op het uitvoeren van opdrachten en/of oefeningen die u uw hond aangeeft. Deze opbouw begint al tijdens de puppyfase en kan steeds verder uitgebouwd worden.

Iedereen wil graag een gehoorzame hond. Helaas gaat dat niet altijd vanzelf. Tijdens gehoorzaamheidslessen leert u communiceren met uw hond door adequaat te reageren wanneer uw hond het gedrag vertoont wat u van hem vraagt. Dit is de basis voor een gehoorzame hond. Wanneer u aan uw hond duidelijk kan maken welk gedrag gewenst is en dat het wat oplevert (beloning) kunt u uw hond bijna alles leren.

Tijdens lessen uit zich dit in diverse oefeningen, zoals 'hier komen', 'aandacht voor de baas', het negeren van andere honden en op de plaats blijven.

Wanneer we het hebben over Obedience gaat het over het perfectioneren van de oefeningen tot een strak en netjes geheel. Bij obedience zijn een aantal voorgeschreven oefeningen (door de raad van beheer) van belang. Het gaat hier onder andere om volgwerk, apporteren, vak sturen, rond de pion en de blijf oefening. Het gehele programma bestaat uit verschillende oefeningen in klassen, te weten OBB, OB1, OB2 en OB3. Wanneer men deze oefeningen goed beheerst zijn hier officiële diplomas in te behalen.

Kortom: voor ieder niveau wat wils. Of het nu gaat om actief bezig zijn met de hond, of de puntjes op de i zetten, er is altijd wel iets wat bij u past!

Mocht u aan een specifiek stukje willen werken bijvoorbeeld 'hier komen' of 'aandacht', dan is een privé- training misschien iets voor u. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

SPEUREN

Wat is speuren?

Speuren is een activiteit waarbij de hond een geurspoor volgt. Er zijn meerdere disciplines te onderscheiden bij het speuren. Hieronder benoem ik er twee.

Sportspeuren

Hierbij werkt de hond een geurspoor uit waarbij de hond met de neus op het spoor exact de voetstappen dient uit te werken. Op een aantal plaatsen op het spoor ligt een voorwerp dat de hond dient te verwijzen (duidelijk maken aan de geleider dat hij iets heeft gevonden).

Praktijkspeuren

Het praktijkspeuren heeft als doel een vermiste persoon zo snel mogelijk terug te vinden. Om dit te bereiken wordt de hond vrijgelaten in zijn manier van werken. Hierdoor kan de hond zowel op het spoor als in de lucht, alswel op beschadiging en/of verwaaiing. Door deze combinatie kan de hond bijvoorbeeld besluiten om stukken af te snijden, waardoor het doel eerder wordt bereikt.

We organiseren regelmatig een speuravond of -middag. Hierbij gaat u samen met uw hond op zoek naar de spoorloper. Kijk voor de actuele planning op facebook of neem contact op via de mail.